Υγεία & Ομορφιά
Τι είναι ομορφιά ??Μόνο η φύση έχει τη δύναμη να την ορίσει και να την αποκαλύψει σε εμάς. Μέσα όμως από ένα υγειές σώμα και πνεύμα μπορούμε να διακρίνουμε την ομορφιά παντού γύρω μας όσο υποκειμενική κι αν είναι. Μπορούμε να γίνουμε όμορφοι μέσα απ τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που τρεφόμαστε ,έτσι τα πάντα αλλάζουν στο περιβάλλον μας και στο υποσυνείδητο μας. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία μιας υγιούς ανθρώπινης ύπαρξης.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ


Η διατροφική κατάσταση του σώματός μας, αντανακλάται και στο δέρμα μας.  Τα  θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα κύτταρα του δέρματος για να προστατεύονται επαρκώς, μπορούμε εκτός από την εξωτερική εφαρμογή (ειδικά προϊόντα, περιποιήσεις προσώπου) να τα διοχετεύσουμε στο οργανισμό μας μέσω της διατροφής. Έρευνες έχουν καταδείξει τη σημασία των αντιοξειδωτικών και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που  προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο πώς δείχνει και τι αίσθηση έχει το δέρμα, ακόμα και στον τρόπο που γερνάει.
 
Ποια συστατικά της διατροφής προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη;
Βιταμίνες C και Ε. Είναι και οι δυο βασικά συστατικά του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Δρώντας ως ισχυρά αντιοξειδωτικά περιορίζουν την επίδραση της UVB ακτινοβολίας στο δέρμα και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται κυρίως στα καλής ποιότητος έλαια, και ξηρούς καρπούς  ενώ η βιταμίνη C στα φρούτα ,λαχανικά κυρίως τα εσπεριδοειδή.
Βιταμίνη Α. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται ξηρό και εξασθενημένο, ενώ η τοπική χρήση της βιταμίνη Α ( ρετινόλη ) δείχνει να μειώνει τα σημάδια της γήρανσης. Βρίσκεται στα σκουρόχρωμα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά και στις μαργαρίνες.
Σελήνιο. Η αυξημένη συγκέντρωση σεληνίου έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την επιβλαβή επίδραση του ηλίου στο δέρμα, καθώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το ιχνοστοιχείο αυτό βρίσκεται κυρίως στα φυτά, στα ολικής αλέσεως δημητριακά ,στα θαλασσινά, στους καρπούς.
Ψευδάργυρος. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ακμής, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, όπως και στη προστασία του DNA του κυττάρου . Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα όστρακα και οι ξηροί καρποί.
Ασβέστιο. Βρίσκεται στις στιβάδες της επιδερμίδας και προστατεύει την υγρασία, διατηρώντας την στο εσωτερικό του δέρματος. Πλούσια πηγή στα γαλακτοκομικά
Τα ω-3 λιπαρά οξέα. Απαραίτητα λιπαρά οξέα. που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και τα ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και στα ακόρεστα λιπαρά, προστατεύουν τη μεμβράνη των κυττάρων από την απώλεια νερού από το κύτταρο αλλά και από την εισροή τοξινών. Μειώνουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή σε ένα λιπαρό πρόσωπο. Αποτέλεσμα: νεανικό και σφριγηλό πρόσωπο!                                         
Το νερό- 8-10 ποτήρια καθαρό νερό ημερησίως ενισχύουν την ενυδάτωση και κάνουν το δέρμα σας να δείχνει λαμπερό και υγιές. Επίσης βοηθούν τα κύτταρα να κινούν τα θρεπτικά συστατικά μέσα στα κύτταρα και να απομακρύνουν τις τοξίνες που σχηματίζονται.
Συνοπτικά λοιπόν, για την υγεία του δέρματος, η διατροφή μας θα πρέπει να είναι  πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψαρικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καρπούς, καθώς και σε νερό.